The history of EJOT goes back to the early twentieth century.

​​Групата EJOT е на глобален път на растеж, съчетан с интензивна строителна дейност, характеризираща се със създаването на модерна индустриална архитектура. Най-важните проекти през 2013 г. са откриването на ново производствено хале в Тайкан / Китай, изграждането на логистичния център и производствената зала 4.0 с обучителен семинар в Бад Берлебург и откриването на техническите центрове в Детройт / САЩ и Токио / Япония. Като основател и съ-акционер EJOT участва в Automotive Center South Westphalia (acs) в Attendorn, платформа за научноизследователска и развойна дейност и трансфер на знания между автомобилни производители, доставчици и университетски институти в Южна Вестфалия. EJOT е част от иновационния елит, „ТОП 100“ на германския среден бизнес, и беше отличен през 2016 г. като част от германския Mittelstands-Summit. Със смъртта на Ханс Вернер Кочершайд през април 2017 г. EJOT губи своя основател, който е оформил EJOT Group със своите 3 300 служители в целия свят и оборот от над 500 милиона евро с максимална лична ангажираност и предприемаческа визия.
През 1984 г. е въведено логото на EJOT за всички съществуващи по-рано компании. През същата година се основава EJOT Baubefestigungen GmbH със седалище в Bad Laasphe. EJOT се разширява в Европа с първите офиси за продажби във Великобритания, Норвегия и Франция. Тази стратегия се продължава до създаването на собствени производствени бази. Групата EJOT се разширява и в Германия, откривайки втори производствен завод в Bad Laasphe. През 1993 г. EJOT поема фабриката за винтове Tambach в Тюрингия, което го прави един от най-големите производители на малки винтове в Европа. Сертификатите съгласно DIN ISO 9001 и DIN EN ISO 14001 документират високия стандарт за качество в EJOT. На място в Бад Берлебург производството се разширява и с въвеждане в експлоатация на ново производствено хале.
През 2018 г. се представя новият винт EVO PT®, продължавайки историята на успеха в областта на директното завиване в пластмаси.
EJOT се занимава проактивно с темата за дигитализацията и разработва стратегия в полза на служителите и клиентите.
В завода в Тюрингия първото голямо разширение на производството ще бъде пуснато в експлоатация през 2019 г. Нова сграда от 8 000 m² създава място за EJOMAT® машини за сортиране и изпращане, нова голяма темперираща пещ за FDS® винтовете.
Корона пандемията потапя света в дълбока криза, от която е засегнат и EJOT. Строителната индустрия се оказва стабилна в кризата, което е много положително за EJOT. С общи големи усилия кризисната година се управлява удивително добре.
През 2021 г. ще започнат строителните работи на новия завод в Cercesköy в Турция. 2022 г. е година, пълна с дейности, проекти и празненства за 100-годишнината на групата EJOT - за съжаление и година, в която войната в Украйна илюстрира колко лесно нещата могат да се подхлъзнат и постигнатото може да бъде застрашено. На площадката в Тюрингия новият завод за цинкови покрития е открит като част от честванията на годишнината.
През 2000 г. става реорганизация на груповата структура, с присъединяването на дружествата към EJOT Holding GmbH & Co. KG и създаването на консултативен съвет за холдинговата компания. В хода на по-нататъшния международен растеж в Европа, Америка и Азия, първото азиатско производствено съоръжение EJOT Fastening Systems е основано в Тайкан в Китай и съвместното предприятие EJOTATF в Мексико. Новият логистичен център на подразделението за строителни крепежи е пуснат в експлоатация в Bad Laasphe. Като семеен бизнес съвместната работа и семейния живот в EJOT е основна грижа. Сертификатът „audit berufundfamilie“ беше връчен през 2011 г.

През 1922 г. Адолф Бьол основава едноименната компания в малкото село Бергхаузен край Бад Берлебург, в окръг Зиген-Витгенщайн. След смъртта на Адолф Бьол през 1960 г. неговият племенник Ханс Вернер Кочершайд поема бизнеса. 1965 г. е закупена фабриката за винтове Еберхард Йегер в съседния Laasphe. Новата стратегия за диверсификация е продължена през 70-те години с началото на производството на пластмаси. В допълнение към формованите части, също се произвеждат висококачествени закрепващи елементи в комбинация пластмаса / метал. В края на 70-те години тази продуктова гама се разширява, за да включва елементи за фиксиране на елементи за топлоизолация в строителството на къщи. В този сектор EJOT се превърна в лидер на пазара и покрива около 80 процента от търсенето в Германия. Едно от ключовите технически постижения на EJOT, направено в края на 70-те години на миналия век, е изобретяването на PT® винта, самонарезен винт за термопластика, който се превърна във водещ на пазара продукт.